Cum aflăm lecția trecutului și ce facem după?

          La un moment dat, în activitatea mea, am fost întrebat: cu ce mă ajută să aflu ce lecție este în spatele unui anumit moment din trecut și ce pot face după ce aflu lecția. Mi-am zis că este o întrebare foarte interesantă și că merită dezbătută pe larg. Așa s-a născut acest articol.

articol de Răzvan Danc, după învățăturile Niculinei Gheorghiță

          Primul lucru care merită evidențiat este acela că în fiecare clipă, conștient sau inconștient, noi ne creăm realitatea. Mai mult decât atât, tot ceea ce facem, oferim Universului ca tot se întoarce la noi negreșit. În momentul în care acceptăm aceste idei se naște un sentiment care te ajută să te vindeci real de trecut: responsabilitatea. De ce te ajută? Pentru că atunci când înțelegi că tu îți creezi fiecare experiență prin toate gândurile, cuvintele, faptele și emoțiile tale, nu mai ai tendința de a spune că vecinul, că partenerul, că altă entitate exterioară ție este vinovată pentru ce trăiești.

          Aruncarea responsabilității în afară este o modalitate clară de victimizare și, mai mult decât atât, te îndepărtează foarte tare de vindecarea trecutului. Surpriza apare atunci când în realitatea ta revine acea situație din nou și din nou. De ce revine? Deoarece tu ești în continuare legat energetic, tu nu ai făcut nicio schimbare în gândurile și atitudinile tale cu privire la acel moment din trecut. Mai pe scurt, nu ți-ai învățat lecția. Fiecare eveniment are în spatele lui o lecție. Cele mai multe vorbesc despre iubirea de sine, despre cum noi este bine să ne prețuim și să nu cădem în poziția de salvator prin sacrificiu suprem.

          Când spui că altul e vinovat și aduci și argumente, tu ai impresia că te eliberezi, însă de fapt tot ce faci este să bagi emoțiile și toate gândurile asociate acelui eveniment sub preș. Mai devreme sau mai târziu te vei impiedica de el și durerea va fi, evident, mai mare.

          Fugim de trecut, fugim de suferința pe care ne-am creat-o. Dăm mai multă energie acestei alergături energetice, decât să spunem STOP! și să vedem ce putem face pentru a ne vindeca o dată pentru totdeauna.

          Atunci când îți asumi răspunderea pentru tot ce ai trăit și înțelegi faptul că alegerile tale te-au adus acolo, îți este mult mai ușor să te eliberezi de trecut. Este al tău și este nevoie să nu pasezi vina în exterior. Este facil să zicem să spui că soțul, soția, mama, tata sau oricine altcineva este vinovat pentru viața pe care o ducem. Însă cu adevărat, noi am ales conștient sau inconștient să acceptăm sau să nu facem nimic pentru a schimba o stare. De ce am ales asta? E o altă poveste și e un răspuns ce îl veți găsi în interiorul vostru. Cele mai comune răspunsuri sunt: ca să fie bine, să aibă copilul un tată, de milă, din sacrificiu etc. Așadar, dacă vă doriți să vă eliberați de emoția trecutului, de puterea pe care o exercită asupra voastră și care vă împiedică să trăiți prezentul, asumați-vă responsabilitatea pentru tot ce-a fost. Trecutul este al vostru.

 

          Cum aflăm lecția unui moment din trecut?

          Am făcut o introducere mai amplă, deoarece primul pas înspre vindecare este să ne asumăm responsabilitatea pentru trecutul nostru. Am întâlnit cazuri de oameni care spuneau ceva de genul: hai că zic afirmația asta, dar să știi că nu eu sunt vinovat pentru ce a fost. Credeți că avea vreun efect acea afirmație? Nu, nu avea niciun efect. Așadar, atunci când îți asumi răspunderea, ușile se deschid. Te întreb: deschizi ușile?

          Dacă da, să continuăm să aflăm lecția. Cea mai ușoară metodă este prin întrebări:

  1. Ce am de învățat din această experiență?
  2. Cu ce din mine am atras această experiență în realitatea mea?

       Atunci când pui astfel de întrebări primul răspuns va veni din interiorul tău. Va fi ceva foarte subtil și dacă ai antrenament în a te asculta pe tine, vei simți răspunsul foarte repede. Toată lumea are o comunicare interioară. Nu există persoană care să întrebe și să nu afle răspuns. Există persoane care nu vor să accepte răspunsul primit.

          Vă dau un caz concret pe care l-am experimentat acum câteva săptămâni. Am mers la niște examene și apoi un coleg m-a rugat să-l ajut să mute niște patuțuri de copii, el având o școală de vară. Cu drag. În timp ce îl ajutam, o așchie de la pătut mi-a întrat în mână și m-a zgâriat destul de serios. Am oprit sângele imediat cu ajutorul stelei albastre și mi-am continuat treaba. Ajungând acasă m-am mai zgâriat încă de două ori la aceeași mână în diverse chestii.

          Prima dată am zis că nu am fost în prezent, a doua oară la fel, însă a treia oară am înțeles că ceva nu este în regulă. Ce am făcut? Am spus stop și am folosit exact întrebările de mai sus, iar răspunsul a fost wow: ai grijă pe ce pui mâna. Și în următoarea secundă mi s-a arătat ca un film unde am acționat greșit în acea zi. M-am luminat, iar din acel moment nu m-am mai zgâriat deloc.

          Așadar, când întrebi, primești garantat răspuns, fii dispus să-l afli. Exteriorul este oglinda interiorului – este un alt principiu după care îmi ghidez viața și asta explică a doua întrebare. Tot ce apare în realitatea ta este atras prin modul în care gândești, trăiești, vorbești și simți. Deci exteriorul nu este o pedeapsă ci o oglindă. Atunci când înțelegi că dacă în exterior este haos înseamnă că și în interior e la fel, exteriorul devine un fel de ghid spre interior.

          După ce am aflat lecția a sosit momentul să mergem mai departe. Nu este suficient am realizat eu aseară, ci mai putem adăuga câteva metode pentru a ne desprinde de trecut. Ce ne dorim noi să obținem este înlocuirea emoției din acel moment din trecut cu înțelepciunea lui. Adică, atunci când ne vom întoarce (deși nu recomand) la acel eveniment să nu mai simțim o stare emoțională, ci din start să ne apară lecția.

  1. Acceptare – acesta este primul pas pentru a ne elibera. Acceptăm faptul că acel lucru s-a întâmplat, că am avut ceva de învățat din el, că a fost creat de noi și nu e nimeni responsabil pentru el. Când accepți un eveniment din trecut el nu mai are putere asupra ta. De ce? Pentru că are putere doar atunci când fugi de el. Când fugi nu faci altceva decât să-l încarci cu și mai multă energie vitală. Lupți contra curentului. Hai să facem altfel. Hai să acceptăm că a fost o realitate, că am creat-o și că am învățat ceva din ea. Da, chiar am învățat. Ce? Răspunsul la cele două întrebări de mai sus este lecția evenimentului. Este tot ce ai nevoie și tot ce va mai rămâne legat de acel moment.

  2. Înțelegere – și acest aspect este foarte important. Văd aici înțelegerea pe două paliere: a) înțelegerea faptului că la acel moment atât ai știu și putut să faci și b) înțelegerea faptului că fiecare om este liber să experimenteze ce vrea. În momentul în care ajungi să înțelegi că la acel moment atât ai putut face și atât ai știut, ajungi să te eliberezi de un sentiment otrăvitor: vinovăția. Am auzit foarte multă lume cum spunea: poate nu am făcut suficient, poate că dacă făceam altfel acum lucrurile stăteau diferit. Și eu am avut astfel de momente și cred că și voi. M-au/ne-au ajutat cu ceva? Nu. Deja fapta era consumată și nu mai puteam întoarce timpul. Cu cât te învinovățești mai mult cu atât te afunzi mai mult în problemă și la un moment dat te vei sufoca și vei ajunge la depresie. De unde situația era de nota 3 să zicem pe scara gravității, ajunge la 9 doar din gândurile noastre de vinovăție. Haide să înțelegem că în noi se află o bucățică de Dumnezeu și atunci când acționăm din Dumnezeu, totul este exact așa cum e nevoie să fie. Iar dacă nu am făcut asta cândva în trecut, haideți să înțelegem că asta a fost. Când ai învățat lecția, pe viitor vei știi să faci lucrurile altfel. Atunci atât am știut să facem, așa am considerat că este cel mai rezonabil să acționăm. Nu am acționat bine sau rău. La Dumnezeu nu există așa ceva, dragii mei – există doar experiențe. Noi, oamenii, din mintea limitată comparăm totul în termeni de bine sau rău.

  3. Iertarea – acesta este pasul decisiv. Dacă reușiți să faceți asta totul este extraordinar. Iertarea se începe cu sinele, cu voi, iar mai apoi cu cei din jur. Cea mai ușoară metodă este formula magică: Iartă-mă! Te iert! Te iubesc! Mulțumesc! și o îmbrățișare mentală. Așezați-vă în pat seara și înainte să adormiți închideți ochii și vedeți în fața voastră persoana cu care ați avut un conflict sau o relație toxică și repetați aceste cuvinte magice. Veți vedea ce efecte minunate va avea. O doamnă îmi povestea că a spus aceste cuvinte în legătură cu un fost partener cu care încheiase legătura acum 20 de ani și la doar câteva zile acea persoană a revenit în viața ei. După 20 de ani în care nu mai știuse aproape nimic de acel om. Cu siguranță avea ceva de iertat pentru a se vindeca întru totul.

  4. Recunoștința – pentru tot ce a fost, pentru toate lecțiile pe care le-ai învățat din trecut. Atunci când întrebi:ce am avut eu de învățat din această experiență – devii observatorul situației, afli lecția momentului și te-ai eliberat definitv. Emoția distructivă care se afla în tine va fi înlocuită de înțelepciune. Iar acea înțelepciune va fi cu tine toată viața și te va ridica în orice moment.

  5. Detașarea – apare ca un fapt firesc în momentul în care ai făcut pașii de până acum. În acel moment acea rană interioară se închide și emoțiile care erau asociate cu acel eveniment sunt înlocuite cu înțelepciunea situației. Eliberarea de sub „jugul” trecutului este o chestiune de voință și dorință – în primul rând. Atunci când încetăm să mai vrem să suferim, atunci când înțelegem că noi ne creăm realitatea și că nimeni nu este responsabil pentru viața noastră și pentru alegerile pe care le facem, atunci când ne iertăm și iertăm, atunci când renunțăm la orgoliu și la lupta pentru putere se naște eliberarea și dobândim înțelepciunea a ceea ce cândva a fost prezent, iar acum este trecut. O  dată cu asta, putem spune că trăim, că suntem liberi să evoluăm și să manifestăm măreția lui Dumnezeu în materie. Așa să fie!

          O metodă eficientă pentru a vă eliberă, pentru a oferi iertare este tehnica EFT – Tehnica de Eliberare Emoțională. Vă atașez un exercițiu de eliberare emoțională bazat strict pe iertare. Vi-l recomand zilnic, timp de 29 de zile. Mult succes!

Cu iubire și dăruire pentru încântarea Sinelui Divin!

 

Advertisements