Ciclul circardian – orele de aur ale organelor

Totul în jurul nostru se desfășoară în cicluri: zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile, ciclurile de învățământ și așa mai departe. Evident că dacă există un ciclu exterior, iar exteriorul este oglinda interiorului, înseamnă că și în interiorul nostru există un astfel de ciclu. Ideea mi s-a părut foarte interesantă și am început să caut mai multe informații. Am găsit că la fiecare două ore un alt organ este în perioada în care se poate autovindeca, regenera, are activitate maximă și la polul opus este cel mai vulnerabil în acțiunile exterioare.

Haideți să luăm acest ciclu și să-l înțelegem mai bine. Vă atașez o imagine cu toate cele 24 de ore ale zilei și organele aflate la fiecare două ore în centrul atenției.

CICLU CICARDIAN ROMANA.jpg

Vezica biliară (23 – 01)

Între aceste ore se realizează intens funcţiile vezicii biliare. Aceasta contribuie cu secreţiile ei la digestie, este un organ care, prin disfuncţiile ei, da mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în această perioadă trebuie să-şi pună cumva problema unei disfuncţii a bilei sau ficatului. Stresul şi mâncarea consistentă, cu prăjeli şi grăsimi seara, împiedică o funcţionare corectă a bilei. Compresele umede şi calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul cald, băut cu înghiţituri mici, mai ales cel de pelin, băut cu 20 minute înainte de masă, ajută la activarea funcţiei bilei. Sucul de ridichi ajută, de asemenea. E de mare importanţă descongestionarea intestinului gros. Pentru cei care nu dorm în acest interval orar este necesar să evitate băuturile şi alimentele reci. Dacă sunt probleme în funcţionarea bilei sau a ficatului, munca desfăşurată în perioada nopţii e foarte nociva, deoarece nu se pot reface cele două organe. Meridianul este asociat cu somnul şi regenerarea organismului. Dacă eşti agitat înainte de a merge la culcare, înseamnă că vezica biliară şi ficatul nu au fost curăţate de toxine, ele acţionând ca iritante la nivelul creierului. Te poţi confrunta cu amărăciune şi resentimente.


Ficatul (01 – 03)

Se activează ficatul. În această perioadă oxigenarea creierului este minimă. Cei care suferă de afecţiuni hepatice au un somn zbuciumat, sau chiar se trezesc în această perioadă. Ficatul şi vezica biliară fiind organe pereche, şi cei suferinzi de afecţiuni biliare prezintă aceleaşi simptome. În această perioadă nu se recomandă fumatul,  consumul de cafea, alimente grase şi băuturi alcoolice. Ficatul, dacă are o structură deteriorată, se poate reface în anumite condiţii, importantă fiind odihna prin somn, alături de o bună încălzire a corpului. Funcţia ficatului suferă din cauza toxicităţii mărite a unor alimente, alcool, nicotină şi stres. De reţinut că alcoolul şi nicotina au un efect mult mai dăunător între orele 1:00 şi 5:00 dimineaţa. Furia şi frustrarea ating cote maxime.


Plămânii (03 – 05)

Se activează plămânii, deci în această perioadă fumătorii, astmaticii, cei răciţi sau cu alte afecţiuni ale aparatului respirator se trezesc din somn, sau au un somn zbuciumat, neodihnitor. Cei bolnavi sunt copleşiţi de senzaţia de teamă şi nesiguranţă.


Intestinul gros (05 – 07)

Este perioada de activitate maximă a intestinului gros. Hrana stă în intestinul subţire circa 2 ore, iar în cel gros, circa 20 de ore. Este perioada în care majoritatea oamenilor au scaune. Se recomandă evitarea stresului şi grabei în această perioadă. Cei bolnavi cu acest organ se simt de obicei mai rău decât în cursul zilei. Se recomandă consumul de ceaiuri din plante medicinale. Scaunul subţire indica probleme de digestie în intestinul subţire, iar constipaţiile pun în evidenţă o creştere a toxicităţii organismului.


Stomacul (07 – 09)

Începe activitatea maximă a stomacului, este momentul de vârf al digestiei. Este foarte important cum ne trezim dimineaţa: fără grabă, acordându-ne câteva clipe de relaxare. Dacă observăm cum se trezesc animalele vom constata că ele mai întâi se întind, începând fără grabă nouă zi. Micul dejun e bine să fie luat în linişte şi fără grabă. E necesar să ţinem cont de cantitatea şi calitatea alimentelor ingerate. Se va evita expunerea corpului la frig sau duşuri reci, este mai indicată rămânerea într-un mediu cald.


Splină și pancreas (09 – 11)

Splina şi Pancreasul sunt la activitate maximă, iar stomacul intră în repaus. In acest interval nu se recomandă consumul de alimente greu digerabile. Este total contraindicat consumul de alcool! Se recomandă consumul de fructe (singura perioadă din zi când organismul poate digera fără efort dulciurile). Pancreasul este cel care controlează nivelul glicemiei. Este, totuşi, indicat să nu se consume prea multe dulciuri pentru a nu forţa funcţia pancreasului. Dacă nu funcţionează corect splina, „cimitirul trombocitelor”, se poate perturba nivelul de trombocite din sânge. Se va evita efortul fizic. Din contră, disponibilitatea la efort psihic şi intelectual este la maxim.


Inimă (11 – 13)

Perioada de activitate maximă a inimii. În această perioadă nu se recomandă consumul exagerat de alimente grele care implică un consum mare de energie.  În această perioadă scade nivelul de oxigenare al creierului, din această cauză există un risc mărit pentru accidentare.


Intestinul subțire (13 – 15)

În această perioadă intestinul subţire este foarte activ, scade sensibilitatea la durere a danturii, deci este perioada ideală pentru tratamentele stomatologice. Activitatea intestinului subţire, cu rol important în procesul de digestie, este ghidată de sistemul nervos vegetativ, ea putând fi blocată sau dereglată de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomandă ca masa de prânz să fie luată în linişte. Capabilitatea de a avea o activitate fizică este pe curbă ascendentă.


Vezică urinară (15 – 17)

Perioada hiperactivă a vezicii urinare. Ea un  rol important în dezintoxicarea organismului, alături de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacă sunt băute până la ora 19. În această perioadă se recomandă consum mărit de lichide ( apă, ceaiuri ), şi activitate sportivă. Organismul este capabil să digere mai uşor şi alimentele mai grele, creşte în continuare predispoziţia pentru activitatea fizică.


Rinichii (17 – 19)

Rinichii funcţionează la capacitate maximă, este indicat să se evite acţiunile factorilor care îi îngreunează activitatea ( grăsimi, zahăr, sare, băuturi răcoritoare, conservanţi alimentari, cafea, alcool, dar mai ales stresul şi frigul. Dacă în această perioadă beneficiezi de un ceai diuretic şi de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientă a corpului.


Circulația sangvină (19 – 21)

Activitatea maximă a pericardului şi sistemului circulator. Este perioada când organismul refuză somnul, este perioada când corpul şi spiritul se gândesc la cu totul altceva decât somnul. Este perioada de maximă receptivitate a simţurilor, optimă pentru a viziona spectacole de teatru, filme sau muzică. În această perioadă  toate tipurile de medicaţie au eficienţă maximă (atât cele administrate oral, cât şi cele aplicate extern).


Triplu încălzitor (21 – 23)

Intre aceste ore se acumulează multă energie în corp. Aceste două ore ale recuperării energetice se numesc la chinezi, după un meridian al corpului „triplul încălzitor”. Cei care sunt în această perioadă sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o cameră încălzită nu ar trebui să ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emoţional şi necesită atenţie. Cele două ore sunt pline de vitalitate.

Tu ce părere ai?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s