Stima de sine și dependențele

Teorie sau nu, stima de sine sau mai bine zis, lipsa stimei de Sine, a iubirii de Sine este unul dintre motivele clasice prin care oamenii ajung să manifeste un comportament de adicție, chiar dacă sunt conștienți că ceea ce face nu este bine, nu îi ajută să se dezvolte sau să-și păstreze starea de sănătate.

În mediul online și offline vedem peste tot: „tutunul dăunează grav sănătății” sau „nu consumați alcool” etc. Și totuși localurile sunt pline, iar prețul țigărilor este tot mai mare, semn că există profit. Dacă acesta este chiar rolul mesajelor, este o altă discuție.

Dragii mei, CORPUL este TEMPLUL SUFLETULUI. Dacă tu te iubești sau cel puțin afirmi asta, cum îți poți bate joc de corpul tău intoxicându-l cu atâtea nocivități.

Eu nu fumez, dar am stat într-un mediu de fumători și acum când m-am desprins de el mă îneacă fumul. Corpul are o capacitate fantastică: ADAPTABILITATEA. Ceea ce înseamnă că, expus la anumiți factori de risc el încet se adaptează pe cât poate la condițiile din jur.

Un om care se respectă, are grijă de el, de trupul lui. La ce are nevoie un om în armonie cu el de băutură, droguri, mâncare (pe fond emoțional) sau țigări. Nu spune nimeni că nu e indicat să bei un pahar de vin, căci e recomandat. Însă nu întrece limita.

Ai simțit vreodată în timp ce manifestai comportamentul adictiv că o voce vibrează STOP! OPREȘTE-TE! Sunt sigur că da. Ai făcut asta sau ai zis, stai să termin și tigarea, paharul, farfuria, punga asta?!

Era Sinele Tau Divin, bucățica din Dumnezeu care știe întotdeauna ce e mai bine pentru tine. El te-a îndemnat. Întotdeauna dependența are o cauză emoțională care pleacă de cele mai multe ori din copilărie:

FUMATUL: relație nearmonioasă cu familia, lipsa iubirii din partea părinților, dorința de valorizare (care implică lipsa valorizării).

ALCOOLUL: depresie majoră cauzată de un moment sau eveniment care a fost resimțit în corp ca un cutremur.

DULCIURI: lipsă de iubire de sine, de afecțiune, de apreciere și respect.

Dependențele desemnează un gol în suflet și în minte care e umplut cu ceva anume. Până când nu veți afla care e golul, nu veți putea să redeveniți „normali.” De ce cei care ajung la dezalcoolizare ajung să bea din nou?!

Pentru că medicina, tehnic tratează EFECTELE și în niciun caz CAUZA. Tocmai de asta, unii ajung la psiholog, la un terapeut, la un grup comun de vindecare – ceva extrem de obișnuit în SUA de exemplu.

Altul nu poate trata cauzele în locul vostru, însă vă pot da tehnicile necesare.

Pentru valorizarea de sine, vă recomand o afirmație pe care o puteți spune sau scrie, timp de 21 de ori, 29 de zile.

            EU SUNT DINTOTDEAUNA RESPECT DE SINE!

Ascultați toate mesajele corpului vostru. Acest prag de 29 de zile este și unul de (auto)observare. Căutați și găsiți cauza EMOȚIONALĂ, iar de acolo lucrurile vor deveni mai ușoare. Acum putem temeliile SĂNĂTOASE, unei vieți care merită trăită UȘOR, FRUMOS și BINE! Spor la treabă!

Dependența de parteneri

Totul începe în copilărie…

Perioada aceasta reprezintă prilejul cel mai bun pentru înfiriparea codependentei. De obicei, ea este cauzată de una sau mai multe probleme cu caracter familial – un părinte dependent (de alcool, de droguri, de mâncare, de slujbă, de jocuri de noroc sau de computer). Puţini ştiu că până şi sărăcia poate ajunge să creeze dependentă; ea imprima celui în cauză nevoia de a fi compătimit de către ceilalţi.

Alţi factori care pot determina adultul de mai târziu să devină dependent de partenerul de viaţa sunt: depresiile, abuzul (sexual, fizic ori emoţional), bolile cronice şi chiar divorţul. Indiferent de cauză, vestea rea este că nimeni nu vorbeşte despre ea. De cele mai multe ori rămâne la rangul de secret de familie, iar copiii ajung, în timp, să-şi reprime sentimentele de neputinţa şi de frică, învăţând să trăiască cu ele pentru tot restul vieţii.

Ca adulţi, aceste persoane nu au simţul recunoaşterii de sine, nu ştiu de ce anume sunt în stare, şi, în ultimă instanţă, nu ştiu cine sunt. Întreaga lor existenţă nu reprezintă altceva decât un efort susţinut şi continuu de a-i mulţumi pe cei din jur, care, prin atitudinea lor, îi fac să se simtă bine cu ei înşişi. O altă caracteristică a persoanelor codependente este aceea de a dezvolta diverse dependente (de alcool, de droguri, de mâncare, de sex, de jocuri de noroc), odată cu înaintarea în vârstă.

Când vine vorba despre alegerea persoanei potrivite, aceste persoane aleg un partener cel puţin la fel de dezechilibrat ca şi ele. Acest fapt se întâmplă din cauză că, odată fixaţi parametrii funcţionali ai unei relaţii sentimentale, codependentii îi respecta, chiar dacă nu sunt cei ideali.

Ai o fixaţie în a-i ajuta pe cei din jur? Ești salvatorul tuturor?
Persoanele codependente sunt orientate spre nevoile celor din jur, resimţind o înclinaţie firească în a le sări în ajutor celor care au nevoie. Totuşi, ei sunt oarecum interesaţi atunci când ajuta, iar asta tot din cauza nevoii de a se afla în centrul atenţiei. Dacă încerci să faci bine cuiva doar pentru a poza într-un salvator, fie doar şi numai pentru tine, înseamnă că eşti codependent.

Te laşi dus de val când vine vorba despre problemele altora?
Codependentii pot ajunge să facă adevărate obsesii pentru durerea altor persoane. Această abilitate le permite să să sacrifice pentru binele celor din jur. De fapt, nu este altceva decât un soi de comportament de autoapărare. Empatia este bună, însă atunci când începi să fii măcinat de suferinţă altora, şi când aceasta te afectează, este mai bine să te retragi.

Învaţă să ieşi dintr-o relaţie de care eşti dependentă!Ca în orice altă problemă, abordarea cea mai înţeleaptă este aceea de a găsi cauza. Când vorbim despre codependenta, situaţia cea mai întâlnită se referă la grijă faţă de partener, caz în care, chiar dacă nu mai există sentimente suficiente, persoană în cauză ezită să pună capăt relaţiei. Punând compasiunea faţă de partener mai presus decât orice altceva, un codependent continua să se agaţe de speranţă că lucrurile vor reveni la statutul iniţial şi că totul va fi bine.

În acest caz, recomandarea este că persoana respectivă să revină la realitate şi să evalueze corect situaţia. Este foarte important ca ea să înţeleagă că lucrurile nu se vor îmbunătăţi de la sine şi că, în pofida a ceea ce ar fi de preferat, relaţia trebuie ruptă.

CONCRET

Cum depăşim dependenta emoţională

  1. Creşterea stimei de sine şi dezvoltarea capacităţii de a ne iubi şi valoriza, astfel încât să nu mai depindem de partener pentru o bună imagine de sine.
  2. Reflectarea asupra felului în care ne-am implicat în relaţiile cu persoanele semnificative din copilărie şi a modului în care acestea au influenţat aşteptările pe care le avem cu privire la sentimentele şi conduita partenerului actual poate duce la evidenţierea unei legături cauzale şi la necesitatea iniţierii unei schimbări în relaţia actuală.
  3. Renunţarea la tendinţa de a ne lăsa dominaţi sau, dimpotrivă, de a deţine controlul în relaţie.
  4. Creşterea gradului de autonomie.
  5. Formarea şi menţinerea unui cerc de prieteni şi cunoştinţe.
  6. Recâştigarea echilibrului emoţional prin schimbarea stilului de ataşament.

 

Dacă simți că ai nevoie de o consiliere pentru dezvoltare personală și spirituală sau o astrogramă personalizată te invit să îmi trimiți cu încredere un e-mail la adresa razvandanc@gmail.com sau da click aici.

Pentru a urmări mesajele pentru această săptămână, dați click pe video-ul de mai jos!

Advertisements

Tu ce părere ai?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s