Atunci când gândeşti prea mult….

Cu toţii am avut de-a face la un moment dat în decursul existenţei cu supraaglomerarea mentală, un fel de reziduu pe care îl producem constant şi inconştient şi care ne afectează viaţa emoţională, fizică şi spirituală, chiar fără ca noi să ne dăm seama că aceasta este cauza reală.În societatea de astăzi, în care gândirea şi intelectul atârna mai greu faţă de dezvoltarea emoţiilor, oamenii, în întrecerea lor de a explica, raţionă, diseca şi analiza încontinuu, trec printr-o mare încercare: blocajul mental.

1

Deloc un fleac, acesta ne invadează spaţiul vital al minţii, transformându-ne din nişte oameni cu puternice abilităţi intelectuale, în nişte fiinţe blocate, triste, anxioase, menite să facă loc cu un călduros “bun venit” gândurilor negative, şi să ignore sau să desconsidere lucrurile pozitive ce vor cu timiditate să îşi facă loc în conştiinţă.Problema nu e neapărat gravă, ci tine de capacităţile fiecăruia de a-şi recunoaşte problem şi apoi de a lucra cu perseverenţă şi disciplina la ea, zi de zi.De altfel, ne dorim fericire, nu-i aşa? Ei bine, ce suntem dispuşi să facem pentru ea? Schimbarea proceselor mentale, aceste programe din creierul nostru ce rulează neîncetat ar fi primul pas.

1. Lasă gândurile să vină

Nimeni nu spune că e uşor să îţi schimbi viziunea asupra unor lucruri. De fapt, asta suntem învăţaţi  de mici, să vedem un lucru prin filtrul minţii, ce mai mereu e ca un tipar. Un lucru îl vedem , ne place sau nu, îl acceptăm, îl gonim, alegerea ne aparţine exclusiv, bazându-ne pe ce am învăţat de la alţii sau din proprie experienţă. Cert e că nu e bine să te lupţi cu gândurile tale.E ca o lege nescrisă, când reacţionezi la ceva cu o acţiune plină de ură, tot ura se va manifesta , şi aşa nu rezolvi nimic. Iubirea şi acceptarea e răspunsul la tot, aşa că acceptă-ţi propriile creaţii!

2. Iertarea

Iartă-ţi creaţiile, gândeşte-te la neastâmpărarea lor, meditează la felul cum ele zburda prin mintea ta, dorind un loc de adăpostire.Acceptă-le , apoi lasă-le să plece. Nu fac parte din tine. Adevărat, tu le-ai creat, dar nu îţi aparţin cu adevărat. Gândurile negative sunt ca nişte păsări , vor să zboare şi caută un mod bun de a face asta. Dă-le ocazia!

3. Înlocuirea

Perfect, ia acum o mică pauză , o meriţi! E minunat când nu gândeşti, nu-i aşa? Non-gandirea a fost dintotdeauna o practică prin care diferite popoare şi culturi au ales-o ca să se ilumineze. Când nu gândeşti, se activează inima, şi odată cu ea se dezvoltă şi celelalte sentimente: bucurie, pace, iubire s.a.m.d. S-a demonstrat că gândurile negative ne slăbesc sistemul imunitar pentru aprox. 5 ore, iar cele pozitive ni-l îmbunătăţesc pentru aprox. 24 de ore. Ai văzut vreodată om fericit şi bolnav totodată?

colorful_polygons-wide

Ceea ce ai de făcut e să înlocuieşti treptat golul din minte cu ceva benefic, care să îţi dea energie poate pentru totdeauna de acum încolo, să nu te mai simţi atât de obosit, slăbit , anxios.Ce ai de făcut este să îţi antrenezi muşchiul care se numeşte creier, să îl forţezi, să îl pui la muncă obligatorie din cauză că a lenevit în ultima perioadă.Sună greu şi irelevant să faci asta, dar efectele se văd în timp. Există câteva tehnici pentru antrenarea mentală şi dobândirea performanţelor pe care le doreşti:

– Repetarea de afirmaţii în fiecare dimineaţă şi seara, poate chiar şi în cursul zilei. De ex:

mulţumesc pentru această zi! (nu trebuie să mulţumeşti cuiva neapărat, e destul că sentimentul de recunoştinţă să fie autentic)

– iert totul şi pe toţi!

-mă iubesc aşa cum sunt, şi nimeni nu îmi poate deranja pacea lăuntrică!

Aceste afirmaţii îţi induc automat o stare de bine şi te ajută enorm în procesul de înlocuire

– Starea de non-gandire în fiecare dimineaţă şi seara, minim 5 minute

S-a demonstrat de mult ca non-gandirea ajuta sistemul imunitar, ne face mai sănătoşi, mai fericiţi, mai atenţi, mai disciplinaţi, şi ne induce o stare permanentă de pace, incomparabilă cu altceva. Încearcă să stai minim 5 minute fără să gândeşti în fiecare dimineaţă şi seară( la început e groaznic, apare dorinţa de a renunţa, de a lăsa totul baltă)

Gândirea excesivă e bună în anumite situaţii, dacă e folosită în scopuri benefice, că de exemplu să înveţi ceva nou, să îţi depăşeşti limitele, să ţii un discurs, să raţionezi, să găseşti explicaţia unui anumit lucru. Urmările neplăcute vin mereu din cauza gândirii folosită prost. Astfel, ne gândim mereu la rău, la cum ne-a înşelat cineva, la cât de nedreaptă e lumea cu noi, la ce am fi putut face , etc.

Trebuie găsit un echilibru, fiindcă nu poţi cădea nici în capcana sentimentelor (care sunt şi ele pozitive sau negative) , şi la urma urmei şi o persoană care gândeşte şi spune prea multe e enervantă şi sâcâitoare, dar şi una care e prea emotivă şi cu capul mereu în nori.Echilibrul se obţine treptat, cu ceva muncă şi antrenament, însă merita cu desăvârşire. Având în vedere impactul gândurilor în viaţa noastră, cel mai indicat e să le folosim pentru evoluţia şi bunăstarea noastră, şi a nu le lăsa să ne invadeze spaţiul vital, necesar creşterii mentale , spirituale şi emoţionale.

Realizat de Antoce Eduard

Advertisements

2 thoughts on “Atunci când gândeşti prea mult….

Tu ce părere ai?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s