8 IULIE: MERCUR ÎN RAC

La mai bine de o oră de la apusul Soarelui, în jurul orei 22, Mercur pășește în Rac după ce a stat mai bine de 2 luni de zile, timp în care a stat în zodia Gemenilor, unde a avut și o perioadă de retrogradare din 19 mai până în 12 iunie.

Sursa: wallpaperswide
Sursa: wallpaperswide

Mercur este o planetă foarte mică ce nu se distanțează de Soare mai mult de 28 de grade. Guvernează zodiile Gemeni și Fecioară, casele zodiacale III și VI, dar și ziua de miercuri. Simbolizează inteligența, comunicarea, tinerețea, frații și surorile, literatura, studiul, conștientul, raționalul, comerțul, dar și învățământul. Mai determină și funcția sistemului nervos. Devenim ceea ce suntem datorită modului nostru de a gândi, iar Mercur surprinde cu succes acest proces.

Ne facilitează înțelegerea, încât să devenim ființe inteligente. Fără Mercur, nu am fi capabili să raționăm sau să ne implicăm în vreun schimb de idei. Inclinația noastră de a căuta o logică realității care ne înconjoară, de a dobândi cunoștințe și îndemânări, de a comunica ideile este prezentată de Mercur, mesagerul înaripat al zeilor din mitologia romană. Tipurile mercuriene sunt adaptabile, cu înclinație spre activități intelectuale, active, capabile să desfășoare mai multe activități simultan, expresive și comunicative.

În temele sociale reprezintă primul ministru sau guvernul, iar în temele relațiilor de familie — frații sau surorile. Este puternic în Gemeni, Fecioară, Vărsător și Scorpion și mai puțin puternic în Săgetător, Pești, Leu și Taur.

În general, prezența lui Mercur în Rac aduce: memorie excelentă, tenacitate, loialitate, atracție pentru munca de creație, pentru antichități, filologie, istorie, arheologie. Nu sunt primite cu prea mare extaz schimbările. Încurajează colecționările, spontaneitatea, intuiția și determină un strâns atașament față de mamă și de familie în general.

Persoanele care se nasc cu Mercur în Rac reușesc cu succes să îmbine sensibilitatea cu care Luna, guvernatoarea semnului, i-a înzestrat și natura plină de viață, spontană și deloc rudimentară a lui Mercur. Delicatețea este și ea un atribut al acestor nativi – perioadă, dacă raportăm la ceea ce traversăm acum. Cele mai potrivite medii profesionale în care se pot dezvolta nativi cu Mercur în Rac este cel imobiliar, al alimentației și al produselor de larg consum.

Judecata acestor nativi este una limpede și sănătoasă, iar capacitatea de a ține evidența lucrurilor, de a memora este ridicată. Deși nu sunt caractere care să agreeze cu prea mare ușurință o schimbare, reușesc cu succes să se adapteze la condițiile pe care mediul înconjurător le impune. Sunt persoane sociabile prin natura lor.

Nu sunt persoane greu de convins sau câștigat, deoarece sunt foarte senibili și se lasa impresionați foarte ușor. Punctele forte pe care cineva care dorește în contact cu un astfel de nativ trebuie să le aibă sunt: bunătate și să ofere sprijin Racului, iar asta de cele mai multe ori se traducere prin aprobarea acțiunilor pe care le fac.

Din punct de vedere mental, este destul de neliniștit și are nevoie întotdeauna de material la care să se gândească. Așa cum am mai spus, monotonia nu intră în discuție. Latura spirituală este cea care îi favorizează și îi ajută să își găsească armonia interioară. Au tendința de a privi mediul doar din unghiul intimității acestora și a sensibilității reacțiilor.

Este util de menționat că relațiile pe care le au acești nativi au la bază curiozitatea, în special femeile, iar dorința de a înțelege revine bărbaților. Ambele sexe doresc să comunice despre doleanțele proprii.

„Întreaga motivație a nativului se bazează pe trăirile subiective și factorii emoționali. Reprezentările memoriei și ale imaginației sunt stăpânite de o inteligență senzorială care se poate complace în fantastic, în iluzii cețoase sau care poate oferi finetea ce maturizează germenii ideilor”, notează despre prezența lui Mercur în Rac Adrian Cotrobescu în cartea sa, Astrologia practică. Mai notează de altfel „trebuie să învețe să-și stăpânească tendința la neliniște fără cauza, la fobie și să controleze îngustimea de vederi. Atunci când adoptă niște puncte de vedere trebuie să știe să dea sens impresiilor proprii și să le atribuie o semnificație largă, pentru a permite calităților să-l propulseze pe scara socială ca maestru de frunte.” Pe scurt, este cazul să fie observată și partea plină a paharului și să nu lase subiectivul să îl conducă în permanență.

Toate aceste calități și defecte pe care le-am prezentat mai sus, caracteristice unui nativ care se naște cu planeta Mercur în zodia Racului pot fi extinse asupra oricărui nativ, deoarece fiecare are în harta natală zodia guvernată de Lună, iar aceste caracteristici ne vor influența în perioada cuprinsă între 8 și 23 iulie când Mercur va părăsi zodia Racului pentru a intra în Leu.

Momentul intrării lui Mercur în Rac
Momentul intrării lui Mercur în Rac

Așa cum am scris la începutul articolului, Mercur intră în Rac puțin înainte de ora 22, mai exact 21:51, iar poziționarea astrului este în casa V, casă guvernată de Leu (și Soare implicit). Ascendentul momentului este în Capricorn, cu Saturn – guvernatorul ascendentului – în inconjuncție cu Mercur.

Poziționarea lui Saturn în casa X – casa carierei, puterii, politicii, celebrității și a tatălui nu este una deloc favorbilă, deoarece creșterile, promovările, chiar încoronările nu s-au sfârșit benefic, anunțând prabușiri din aceste funcții și implicit pierderi materiale și chiar spirituale. Este foarte util să citim de două sau mai multe ori înainte să semnăm contracte și să evităm să alegem orice șansă doar pentru a nu o pierede. Apelarea la gândirea obiectivă este mult mai avantajoasă decât cea subiectivă.

Cu ascendentul momentului în Capricorn ne oferă o voință puternică și primim suportul necesar pentru a ne urmări scopurile și pentru a încerca să le transformăm în realitate. Capricornul este un semn care simbolizează bătrânețea și înțelepciunea. Este o perioadă în care vom fi mai ambițioși, dar poate mai secretoși – nu îi vom lăsa pe cei  din jur să intre prea ușor în sufletul nostru. O perioadă în care raportul nostru cu intimitatea este mai ridicat, Dispoziția pe care Capricornul o oferă este una pașnică, dar rece. Nu trebuie să uităm că acest semn zodiacal face parte din suita semnelor cardinale, înzestrate cu multă putere, ambiție, impulsuri și dorința de a face lucruri noi. Semnele cardinale sunt: Berbec, RAC, Balanță și CAPRICRON. Iată, momentul intrării lui Mercur în Rac se face nu doar într-un semn cardinal aplecat spre familie, cămin, viață pașnică lipsită de griji, ci și în al doilea semn: Capricornul. Ca anotimp, între cele două este o diferență ca între cer și pământ: Racul corespunde verii, iar Capricornul iernii. Doar de aici putem deduce multe concluzii, printre care și paradoxurile pe care le vom stârni sau întâlni în ultima vreme, în raport cu ceea ce suntem și ce vrem să arătăm/creăm!

Împărțirea semnelor importante ale astrogramei (Ascendentul – Mijlocul Cerului – Descendentul – Fundul Cerului) este una să-i zicem armonică în ideea în care avem două semne de apă și două de pământ care acționează.

Zodia aflată la Mijlocul Cerului reprezintă baza pe care se poate consolida înțelegerea de sine. Acest punct care corespunde momentului în care Soarele se află în miezul zilei pe cer, este considerat un indiciu al poziției noastre în lume și a felului în care ne preocupăm de propria persoană. În timp ce zodiile de aer aflate în Mijlocul Cerului orientează cunoașterea de sine prin demersuri logice și intelectuală, susținute de un raționament clar bazat pe sentimente mai puțin conștiente, zodiile de apă reacționează exact invers – raționamentele se fundamentează pe sentimente susținute de o examinare intelectuală.

Mijlocul Cerului în momentul intrării planetei Mercur în Rac este în zodia Scorpion, guvernată de Pluto. Această prezență face posibilă pentru mulți descoperirea unui nou drum pe care să îl urmeze, considerând că acesta este cel mai potrit drum sau chiar drumul vieții. Astfel o foarte mare energie va fi direcționată pe acest nou drum, iar aceia care vor ține seama de prezența lui Saturn acolo, vor înțelege că e nevoie de mult discernământ înainte de a lua o decizie.

Casa în care se află Mercur la intrarea în zodia Racului este casa V – a creației, bucuriilor și distracțiilor, a iubirii și a copilor. Este o casa personală ce ne reprezintă fiecăruia EGO-ul, creația și spiritualitatea. Această casa are o influnță pe toate planurile asupra noastră: fizică, psihică și mentală. O altă clasificare a caselor, pune casa V în rândul celor succedente. Aceste case (II, V, VIII și XI) corespund semnelor fixe. Aceste semne fixe și deci aceste case succedente sunt caracterizate prin stabilitate, materialism și încăpățânare.

Poziția planetei comunicării (printre altele!) este extrem de favorabilă în casa V deoarece indică o mare putere de creație, o aplecare în a-i ajuta pe alții, aptitudini de exprimare prin artă sau de ce nu, teatru sau muzică. Este o plasare care duce la o rafinare a plăcerilor, care țin mai mult de latura mentală și nu într-o mare măsură de cea instinctuală. Vorbim mai mult despre rațiune, decât despre sistemul muscular. Preocupații extraordinare pentru școală, călătorii și de ce nu, divertisment. Și totuși, simt încă odată să atrag atenția cu privire la plasarea lui Saturn în inconjuncție cu Mercur. Doar la aspect favorabil cu Saturn și Jupiter aceste aspecte sunt puternice. În acest caz, aspectul este dinamic, așa că lucrurile ar putea sta în cazul unora exact pe dos.

Cel mai puternic aspect al acestui moment este trigonul între Marte și Neptun ce indică popularitate, entuziasm, abilitate executivă. Devenim sau este maximul în care suntem mai generosi, ușor impulsivi și în care ne aflăm într-o continuă mișcare. Lucrurile acestea vor avea consecințe plăcute în special la locul de muncă, deoarece există șansa ca un superior să ne observe și din nouă să fim recompensați cu o primă, mărire sau chiar promovare. Cert este că sectorul financiar este avantajat.

Sunt prezente și aspecte mai dinamice pe cerul intrării lui Mercur în Rac, dar nu se formează la momentul acela, ci fie sunt în curs de realizare, fie au început deja să își piardă efectul. Luna aflată în tranzit în semnul Berbecului în casa III realizează mai multe aspecte dinamice cu Soare, Marte, Uranus și Pluto, iar aceste energii ne pun mai mult la lucru, în condițiile în care Luna nu se simte rău în Berbec, din contră ne ajută să ducem la bun sfârșit ceea ce am început, devenim mai descurcăreți și reușim să ieșim din anumite situații limită, suntem mai dinamici, dar atenție la partea agresivă. Suntem perseverenți, ambițioși și avem tendința de a nu asculta pe nimeni, să nu luăm niciun sfat de bun.

Concentrația de planete în zodii și case la ora 21:51 este în general în semne de apă cu o contra-balansare a semnelor de foc – de aici poate rezulta un impuls de a ne urma gândurile, instinctele, de a acționa dupa propriul sistem de valori.  Dintr-o altă perspectivă exisă un puternic accent pe semne cardinale (Uranus, Luna și Nodul Sud în Berbec, Mercur, Soare și Marte în Rac, Nodul Nord în Balanță și Pluton în Capricorn). Semne cardinale sunt cele ale initiativei după cum am mai spus, lucru care se întrepătrunde cu ceea ce tocmai am spus: impulsul de a ne urma gândurile, instinctele etc. Distribuția nu este armonică, deoarece impulsul este de moment, de multe ori are rezultate lăudabile, dar poate exista și polul opus în care să regretăm.

În condițiile în care astrele vin cu mult curaj, dorință de evoluție, de cunoaștere, de promovare pe scara socială în această perioadă, ar fi bine ca noi să compensăm dezechilibrul elementelor de foc-cardinale cu puțin sensibilitate, intuiție, stabilitate emoțională și fizică, dar și adaptabilitate.

Advertisements

Tu ce părere ai?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s