3. Casele zodiacale (I)

În capitolul anterior am introdus noțiunea de Planetă în Astrologie și implicit în astrograma natală. În acest moment, reușesc să recunosc o planetă pe o hartă. În ceea ce privesc caracteristicile acestora, mai am multe de învățat, mai ales că fiecare autor mai adaugă ceva interesant. Sunt sigur că prin exercițiu se poate învăța mai ușor.

Semnele arată modul în care o planetă acționează. Casele ilustrează domeniile vieții în care planetele au acțiuni. Casele nu au un nume standard ce trebuie memorat. Sunt pur și simplu numerotate de la 1 la 12 și fiecare casă are lucruri în comun cu semnul care îi corespunde.

De exemplu, zodia Leu (a 5-a zodie din horoscop) este considerată în general o planetă a romantismului și a creativității. In harta natală, casa a 5-a arată cum e viața ta amoroasă. Adesea, astrologii sunt întrebați despre această casă de mai multe ori decât de celelalte.

Tot ce știu în momentul ăsta de casa a 5-a din astrogramă este că are pe Saturn (retrograd). Abia astept să aflu ce înseamnă mai exact. Dar, un pont util de reținut: casa a 5-a, planeta vieții amoroase. 

Sursa: myastrologybook.com
Sursa: myastrologybook.com

La o primă lectură a capitolului 3 din cursul de astrologie la care sunt abonat, am simțit că nu este suficient de clar și complex, astfel încât să știu totul despre acest capitol, fapt pentru care am apelat la lucrarea lui Dan Ciupercă – Astrologia în noua eră.

E posibil ca pe viitor și în curs să se regăsească ce voi introduce în acest punct, dar consider că e prioritar să aflăm acum, nu mai târziu.


Dacă planetele în semne răspund la întrebarea „Cine esti?”, planetele în case dau răspuns la întrebarea „Ce esti?”


Ascendentul este punctul de început al casei I. Celelalte 11 case se derulează inegal, în sesnul semnelor zodiacului și împart harta în 12 părți. Atentie! Ascendentul este doar un punct, nu o casă întreagă.

Pentru a fi mai ușor de recunoscut, este prescurtat AS în sistem internațional și ASC pe anumite astrograme.

Cuspida (punctul de început) al casei X se numește Mijlocul Cerului (MC), cuspida casei VII reprezintă Descendentul (DS – opusul AS), iar cuspida casei IV reprezintă Fundul Cerului (FC).

Aceste 4 puncte reprezintă cele patru „colțuri” ale hărții natale, cele patru puncte cardinale ce marchează începutul principalelor case.

Explicație: Ascendetul corespunde răsăritului Soarelui, Mijlocul Cerului este punctul culminant al Soarelui (miezul zilei), Descendentul, fiind opus Ascendentului, reprezintă apusul astrului, iar Fundul Cerului este „Soarele la miezul nopții (sub Pamânt)”

Observație: Mijlocul Cerului este considerat punctul cel mai elevat al unei harți.

Sursa: cosmicpsychics.wordpress.com
Sursa: cosmicpsychics.wordpress.com

Casele se împart în trei categorii:

  1. casele unghiulare (sau cardinale): I, IV, VII, X (AS, FC, DS, MC)
  2. case succesoare (sau fixe): II, V, VIII, XI
  3. case cadente (sau mutabile): III, VI, IX, XII

Primele denumiri mi se par cam greoaie și am văzut că în general se folosesc denumirile de cardinale, fixe și mutabile, așa că le voi folosi pe acestea. Hai să fixăm pe o astrogramă casele.

harta goala

Planetele sunt mai pozitive într-o casă cardinală, mai stabile într-un fixă și mai instabile într-o casă mobilă.

Casele se opun două câte două, dar se și completează, fiecare casă o completează pe cea din fața sa. Haideți să cercetăm mai bine acest aspect:

Casa I vorbește despre personalitatea individului și despre ceea ce îl interesează, iar casa VII arată capacitățile și dorința nativului de a împărți, împărtăși sau învăța. Dacă prima casă se caracterizeaza prin cuvântul EU, a-VII-a prin TU.

Casa II reprezintă stabilitatea și posibilitatea de „a rezista” pe când a VIII-a aduce cu ea schimbare și riscuri. Cuvinte cheie: BANII MEI vs. BANII TĂI.

Casa III prezintă capacitatea de a acapara cunoștințe și informații, casa IX aduce înțelepciunea atât de importantă în utilizarea științei (a cunoștințelor acumulate).

Casa IV guvernează creația personalității profunde, casa X cea a fundamentelor societății. Casa V comentează posibilitățle de creativitate individuală, casa XI descrie raporturile de cooperare și procesele de conștientizare ale colectivului.

În final, Casa VI exprimă spiritul de serviciu sau de sacrificiu, iar casa XII pe cel de serviciu esențial spiritual.


Sursa: astrovastutips.com
Sursa: astrovastutips.com

CASA I 

Începe (cuspidă) cu Ascendentul situat în partea stângă. Această casă surprinde exteriorul tău, dar și trăsăturile superficiale. Este ceea ce oamenii văd în tine în momentul în care te întâlnesc, spre deseobire de Soare, care arată ceea ce ești pe interior, cu toate trăirile, dezamăgirile, gândurile sau speranțele. Această casă corespunde primului semn: Berbecul, care este semnul noilor începuturi. Este o casă cardinală, iar guvernatorul analogic este: Marte.

Ascendentul indică tendințele personalității exterioare și calitățile de dobândit în cursul acestei existente. Casa I subliniază menirea, aparența, înfățișarea și atitudinea în fața vieții. Arată cum începeți fiecare lucru pe care îl întreprindeți. Poate să indice o slabiciune fiziologică ereditară. Prezintă potențialul de care dispuneți și liberul arbitru pe care-l utilizați. Tot casa I indică și imaginea pe care o aveți despre voi. Pune în evidență temperamentul, sănătatea și potențialul de energie vitală.

Guvernatorul AS relevă modalitatea în care se va exprima individul (după semn) și în ce sector (după casă), cum se vor concretiza calitățile incluse în casa I.

Din analiza primei case pe harta mea natală indentificăm:

  1. Ascendentul în Balanță
  2. Soarele în Balanță
  3. Venus Retrograd (guvernatorul ascendentului) nu se poate deplasa mai mult de 47 grade față de Soare.

În curând vom putea să interpretăm și aceste 3 aspecte, deoarece știm ce oferă Soarele și Ascendentul în Balanță, dar și Venus în casa I. Toate la timpul lor.


 CASA II

Dacă ne reîntoarcem la relația de completare a caselor, aflăm o prima caracteristică: banii (a se înțelege și posesiuni, achiziții și valori). Dar merge dincolo de asta: casa II e casa valorii pe care o pui pe anumite lucruri sau chiar oameni, aici te incluzi chiar și pe tine. Vorbește cât de mult te prețuiești. Corespunde Taurului, semnul bunurilor materiale. Este o casă fixă, iar guvernatorul analogic este Venus.

Atenție și la reversul medaliei. Orice câștig poate veni însoțit de o pierdere, deci este și casa pierderilor în domeniul financiar. Arată comportamentul nostru față de bani și de tot ceea ce este material. Sunt reprezentate nevoile individului și mijloacele prin care el poate să le satisfacă (bani sau hrană). Ceea ce ne place să mâncăm aparține acestei case.

Mai înseamnă și ceea ce aduce individul într-o relație amoroasă. Talentele, darurile, resursele, nevoia de securitate, toate acestea sunt incluse în sfera de actiune a casei II. Când vorbim despre această casă putem să fugim cu gândul și la simțul propietății: „al meu”. Dar despre asta, vom vorbi cu altă ocazie, fiind doar un mod extensiv de interpretare.

În harta mea natală, în casa II am: Jupiter și Pluto.


CASA III

Cuvintele cheie ale casei III sunt ANTURAJUL și COMUNICAREA. Și stilul de a comunica este important. Mai definește și conceptul de „lower mind” (capacitatea de a percepe și comunica faptele), scurte călătorii, frați, surori, vecini. Casă coordonată de Gemeni. Este o casă mutabilă, iar guvernatorul analogic este Mercur.

Ea reprezintă anturajul: frați și surori, veri și verișoare sau vecini. Indică micile călătorii în țara natală și deplasările cu vehicole pe 2 roți. Este casa comunicației (orală sau scrisă) sub numeroasele forme: scrisoare, carte, ziar, revistă. Ea relevă facultățile mentale, relațiile cu cei apropiați, întâlnirile și legăturile adulterine (atentie cu cine și de ce vă iubiți). Ea arată intelectul concret și practic.

Scoate în evidență ce gândim, părerea noastră. Oferă libertate totală.

În astrograma mea, în casa III regăsesc: Neptun și Uranus.


Sursa: philosophyofhealth.org/
Sursa: philosophyofhealth.org

CASA IV

Cuspida (începutul) acestei case este Fundul Cerului (FC). Este o casă cardinală. Semnul coordonator este Racul, iar guvernatorul este Luna. Reprezintă căminul și mediul în care te simți în siguranță. Mai precis, casa mamei.

Unde te poți simți mai în siguranță, dacă nu lângă mama?! Tocmai de aceea, casa IV este casa imunității, a vieții noastre private, a trecutului cu toate amintirile, nostalgiile și zambetele sau lacrimile aferente.

Este casa maternității, a sarcinii. Oferă indicații prețioase despre sfârșitul vieții, dar și despre ultima încercare. Subliniază sentimentele de construire și necesitate a securității interioară.

Casa IV a hărții mele natale este cam goală. Cu excepția FC, nu se află nicio planetă. Oare ce o înseamna asta? Abia aștept să aflu!


CASA V

Conexiunea dintre dragoste și copii este subliniată de casa V, dar și creativitatea, sporturile, distracția, jocurile etc. Casa corespunde Leului (semn al dragostei, al romantismului, al creativității și al copiilor).  Este o casă fixă și guvernatorul analogic este Soarele.

Pe scurt: casa iubirii și a creațiilor.

Este iubirea ca joc sau plăcere: distracții, legături dar și vacanțe. Reprezintă creațiile artistice și teatrul sau, de ce nu, copiii (primul copil, al doilea corespunde casei VII, iar ceilalți se urmăresc din două în două case).

Este casa descendenței și a capacității de dragoste față de celalălt. Darurile, norocul și cadourile pot fi regăsite în această casă. Mai mult de atât, este casa educației și a învățământului, a sportului și a tot ce înseamnă sărbătoare. Pe scurt, energia de care dispunem!

Astrograma mea, în casa V îl găzduiește doar pe Saturn Retrograd.

*Am înțeles din alte articole citite că planetele Retrograde încetinesc tot ce aduce o planetă în mers normal, ba chiar întoarce totul pe dos. Și despre Saturn am auzit multe lucruri rele…aștept cu nerădare explicații.


CASA VI

Distracție, aventură, iubire…toate astea mi se pare mie că au nevoie de un suport financiar agreabil, dacă nu consistent. Casa VI este casa muncii și a serviciilor primite și prestate. Dar atenție! Nu este casa destinată carierei, ci mai degrabă a stilului, dar și a calității efortului depus, care poate rezulta evident din proiectul finalizat. Oferă, de asemenea, și informații despre starea de sănătate.

Este o casă mutabilă. Semnul guvernator este Fecioara, iar guvernatorul este Mercur. Această casă prezintă munca obligatorie contractată pentru a trăi. Nu genul de loc de muncă la care să îți fie drag să mergi. Este casa bolilor fizice, a maladiilor beningne și uneori ciclice.

Poate fi considerată și casa igienei și a dieteticii. Este casa funcționărilor, a servitorilor, a casnicilor deci a sarcinilor domestice și a serviciului pentru altul.

În casa VI nu exista planete, în harta mea.


Deoarece este un capitol destul de lung, consider că primele 6 case sunt suficiente pentru a ne forma o idee mai clară în domeniu. Mâine continuăm cu ultimele 6.

Sursa: janetamid.com
Sursa: janetamid.com
Advertisements

One thought on “3. Casele zodiacale (I)

Tu ce părere ai?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s